България има потенциал да привлече по-богати туристи

Имаме шанс до 5-10 години да се позиционираме и на висококатегорийния пазар, смята министър Ангелкова

26.05.2016 | 17:42 Редактор: Луиза Божинова
България има потенциал да привлече по-богати туристи

Страната ни има потенциал да привлече по-богати туристи, смята министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й в момента България е разпозната като дестинация "среден клас", а имаме шанс до 5-10 години да се позиционираме и на висококатегорийния пазар.

В България средната почивка излиза 400 евро за пет-шест дни на човек, коментира министърът, позовавайки се на последни данни на БНБ. Във френските хотели от високата категория, които са с етикет за качество, подобна почивка струва 1300 евро.

В България подобна разлика не би могло да има, отбеляза министър Ангелкова, защото, по думите й, нашият продукт е различен и хотелите ни от висока категория ще трябва да предложат кои да са тези елементи, които да бъдат включени в доброволния етикет за качество.

"От една страна целта е да станем конкуренти на световните туристически обекти, а от друга бизнесът да не се утежнява", отбеляза Ангелкова, цитирана от БТА.

С промените се очаква да бъде насърчено посещението на туристи в България в обекти от високата категория, като до пет години може да бъде постигнат ръст от 20 на сто в този сегмент.

За миналата година, дори и без етикета за качество, има четири процента ръст в хотелите висока категория, отбеляза министър Ангелкова и допълни, че за този летен сезон всички хотели от високия сегмент вече са резервирани.

Министерството на туризма обмисля въвеждането на доброволен етикет за качество, насочен към хотелите и ресторантите от висока категория. Това ще стане с промени в Закона за туризма, като в наредба към него ще бъдат описани условията, на които трябва да отговарят хотелите и ресторантите, за да бъдат сертифицирани със специален холограмен стикер или друг отличителен знак, който да показва, че обектът е въвел доброволния етикет за качество.

Министър Ангелкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева присъстваха на подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ и браншови организации на производители на храни и напитки. Документът предвижда хотели и ресторантьори от мрежата на БХРА да предлагат български храни и напитки, произведени по БДС и други стандарти за качество. Това ще е едно от изискванията за получаване на доброволния етикет за качество.

Промените в Закона за туризма ще бъдат внесени в НС до края на годината, каза министърът и допълни, че се надява следващата година, ако се върви с добър темп на приемането на закона и по работата по наредбата, в началото или в края на летния сезон да има първите сертифицирани хотели.