Ром да си, щастлив да си

Общината дава безвъзмездно 500 кв. м, право на строеж, издръжка за 2-о и 3-о дете в ромските семейства

24.05.2016 | 17:01
Ром да си, щастлив да си

В малкото планинско градче Върбица, което има близо 4000 жители, около 70% според местната статистика са роми. Другите 30% са българи и турци. В община Върбица с 10 000 жители, съотношението е друго - ром е всеки 4-и.

В град Върбица социалните конфликти са рядкост, защото повечето роми имат препитание. Най-голяма част от тях са музиканти. Колко точно е броят на ромските оркестри, никой не знае, на всеки празник са нови, но със сигурност са няколко десетки. Във всяко семейство има по няколко поколения музиканти.

Оркестрантите живеят в Музикантска махала. Някои свирят из Европа, други по заведения у нас, трети - на улицата. Миналата година три местни деца бяха приети в музикалното училище в Котел.

"Това са новите музиканти, не са само слухари", похвалиха се от общината пред "24 часа".

Друга част от ромите тук живеят в кв. "Трошка". Те са търговци, фермери, животновъди, има и безработни. Повечето къщи са незаконни, но към тях има търпимост и от общината, и от населението.

Общинският кмет, 36-годишният Мердин Байрям, който управлява втори мандат, още преди да го спечели, обеща на ромските семейства безвъзмездни парцели от по 500 кв. м, с отстъпено право на строеж, за да си построят законни жилища. Това вече е включено и в общия устройствен план (ОУП) на общината, където такива парцели за фамилни жилища ще се дадат в няколко точки на града, а не в ромските гета. Общественото обсъждане на целия ОУП предстои.

Вече няколко години общината поема 70% от издръжката в детската градина за 2-о и 3-о дете във всяко семейство, както и на децата в неравностойно положение.

На тазгодишния Международен ден на ромите – 8 април, организиран от общината, най-голям интерес предизвика конкурсът "Дрехите на моите деди". Млади девойки се бяха облекли като техните предци.

Четете още новина на Dnes.bg