Георги Господинов: Четенето е ценност, "лепилото" на един народ

Писателят призова да се говори за четенето като ценност не само на 24 май

24.05.2016 | 15:34 Редактор: Мария Аладжова
Георги Господинов: Четенето е ценност,

Библиотеките и читалищата в страната чакат едни обещани средства от доста време, за да закупят книги. Оказва се, че много хора търсят книги от библиотеките, поради липса на пари. Нека тези читалища и библиотеки да получат своите средства. 

Този призив отправи писателят Георги Господинов по случай 24 май, предаде БНР.

"На днешния празник  най-много искам да поздравя децата, защото всички сме деца пред Езика. Както и всички учители – от началните до професорите", каза Господинов.

Той се обърна и към медиите с молба те да отразяват не само дейността на писателите, но и самите читатели, за да се превърне четенето в ценност.

"Защото това е лепилото на един народ. Нашият голям проблем е екзистенциален проблем. Да продължим ние да живеем тук и да живеят тук нашите деца - това е големият проблем на България. Този проблем се решава само с промяна на мисленето, икономически той не може да бъде решен", посочи той.

"Ние сме това, което изричаме, и трябва много да внимаваме какво изричаме. Ние сме направени също и от книгите, които четем. Винаги си личи, когато говориш с някой, колко книги стоят зад него и кои книги стоят зад него. Това четене възпитава вкус, а хората с вкус по-малко се подават на бездарието, което в България е доста често и политическо. Така че четенето не е само личен въпрос, то е екзистенциален и политически в някакъв смисъл", каза още Господинов.