Към Раднево пътува още жандармерия

Все още не е ясно дали и тази вечер ще има протести

05.05.2016 | 16:45 Редактор: Ирина Георгиева
Към Раднево пътува още жандармерия

Полицейското присъствие в Раднево остава засилено. Вътрешното ведомство изпраща подкрепление от София - колони от 4-5 буса на МВР с жандармеристи пътуват по магистрала "Тракия", има и водно оръдие, пише в. "Стандарт". 

Силовото ведомство се готви за още една тежка вечер на протести. При сблъсъците снощи пострадаха трима полицаи, както и протестиращи. Има двама задържани - срещу тях са образувани бързи производства.

Жителите в ромската махала бяха предварително евакуирани, а токът спря. Кметът на града Таньо Танев обяви, че по домовете са останали само 50-тина души. Голяма част от ромите не са се завърнали все още, пише БНР. 

В ромската махала имаше няколко мъже, които заявиха, че от три дни живеят в постоянен страх. Кметът очаква законът да бъде приложен и ситуацията в Раднево да се успокои и търси причините за ескалацията за напрежението между роми и българи.

"Назад във времето, най-вероятно правораздавателната система не си е свършила работата, за да се получават тези беззакония и безчинства от една група роми, заради които страдат и останалите", посочи той.

Междувременно, от партия "ДРОМ" разпространиха съобщение, че сезират главния прокурор Сотир Цацаров за извършено престъпление от кмета на Раднево - толериране и подбуждане на расова и национална вражда.

Все още не е ясно дали и тази вечер ще има протести. По данни на полицията в снощния са участвали около 2000 души, а една група от тях са нападнали служителите на реда. 

Припомняме, че инцидентът, завършил с побой, се е случил в понеделник малко след 14:30 часа. Пострадалите мъже отнемат предимството на кола. Впоследствие шофьорите от двата автомобила разменят остри реплики и удари.

Малко по-късно от ромската махала пристигнало подкрепление в защита на тези, чието предимство е било отнето. Новодошлите нападнали с тръби, брадви и ножове другия шофьор и още двама души, които били с него. 

Най-сериозно пострадал е 29-годишният Живко, който е наръган в гърба - ножът е проникнал директно в белия дроб. Другите двама - Георги и Цветомир, са в неврохирургията - единият със счупен череп, а другият - със счупена челюст.

Четиримата роми, които са ги пребили с бухалки, са в ареста. Окръжният съд в Стара Загора даде ход на делото срещу тях. Те са обвинени от прокуратурата в опит за убийство по хулигански подбуди. Поискана е мярка за неотклонение "задържане под стража" за Динко А., на 23 г., Калчо И., на 39 г., Антон И., на 21 г., и Стефан И., на 20 г.

Те може да лежат в затвора от 15 г. до 20 г. или доживот. Това са наказанията, предвидени за престъплението, в което са обвинени, разясниха от Окръжната прокуратура в Стара Загора.