Борисов застана зад исканията на българите в чужбина

Премиерът е поел ангажимент "темата да бъде приключена", заявиха участвалите в дискусията с Борисов днес

05.05.2016 | 13:07 Редактор: Мария Аладжова
Борисов застана зад исканията на българите в чужбина

Премиерът Бойко Борисов застава зад исканията на българите в чужбина, които настояват за връщане на старите изборни правила, предаде БНР. 

Това са заявили сънародниците ни зад граница след днешната среща с премиера, която беше организирана по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

Близо час и половина българите, живеещи в чужбина са убеждавали с аргументи Борисов, че с последните поправки в Изборния кодекс се отнемат техните права. 

Съгласно приетите от народните представители промени, българите зад граница ще могат да гласуват само в официално разкритите посолства и консулства на страната ни в чужбина 

"В чужбина на последните избори гласуваха 145 хиляди български граждани, това е повече от гласувалите в 22 от 31 избирателни района в страната, вече по отделно, разбира се. Над 80 процента от тях гласуваха извън дипломатически и консулски представителства. Нарастването на вота в Северна Америка, Германия, Великобритания, между два и три пъти спрямо 2013 година, към които правила ни връщат, даже към други още по-рестриктивни, затова се борим", коментира Стефан Манов от Франция.

"Господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това, българските граждани в страната да имат равни избирателни права с българските граждани в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена", каза още той.

На срещата в сградата на правителството присъстваха шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, шефът на правната комисия в парламента, министърът на външните работи Даниел Митов и омбудсманът Мая Манолова, която заяви:

"Чисто правно технически и законодателно възможностите в момента са две: да има президентско вето, след което текстовете да бъдат поправени или да има законодателно предложение от партиите от управляващото мнозинство за промени на тези текстове, които ограничават правата на българите в чужбина, но независимо кой от двата варианта бъде използван, ключът към неговото благополучно разрешаване на този казус е във волята на партиите, които подкрепят правителството и които представляват управляващото мнозинство. ГЕРБ са "за", остава Патриотичният фронт да каже да".