Кметицата на село Бабино обжалва определената й заплата от 450 лева

Тя твърди, че определеното й възнаграждение е несправедливо ниско за работата, която върши

04.05.2016 | 22:35 Редактор: Ирина Георгиева
Кметицата на село Бабино обжалва определената й заплата от 450 лева

Кметът на бобовдолското село Бабино Маргарита Иванова, обжалва в съда определената й от Общинския съвет месечна заплата от 450 лева, съобщи БНР. Кметицата, издигната от ГЕРБ смята възнаграждението си за несправедливо ниско за работата, която полага в едно от трудните села в общината. 

Делото е безпрецедентно за региона.

В Бабино живеят 229 души, показват данни от последното преброяване. Районът обаче е много оживен заради въгледобива - над 30 автобуса с миньори минават през селото всеки ден. Трафикът натоварва много работата на кмета по поддръжката на инфраструктурата. 

Местните твърдят, че всекидневните проблеми са много. Административният съд в Кюстендил обаче отхвърли жалбата на Маргарита Иванова като неаргументирана и постанови тя да плати 200 лева разноски по делото. 

Решението подлежи на обжалване. 

И други кметове на населени места в района са водили дела заради ниските си заплати. По неофициални данни над 80% от работещите в администрацията получават минималното възнаграждение. 

В същото време кметът на Бобовдол Елза Величкова се подписва под заплата от 1 900 лева. Възнагражденията на селските кметове са от 420 до 800 лева, а най-зле платените управници също ще търсят правата си в съда.