Генерална репетиция за военния парад на 6-ти май

Последният с такива мащаби бе през 2009 г.

04.05.2016 | 17:49 Редактор: Васил Детелинов
Генерална репетиция за военния парад на 6-ти  май

Подготовката за военния парад на 6 май върви с пълна сила. Тази вечер центъра на София ще бъде затворен за генералната репетиция. За деня на Българската армия през центъра на столицата освен военнослужещи ще преминат и няколко десетки бойна военна техника и военновъздушни сили. Последният военен парад с такива мащаби бе през 2009 година.

Свръх звуковият изтребител "Миг -29", бойният самолет "Су 25", хеликоптерите "Кугър" и "Бел", транспортните "Спартан и учебните "Пилатус" – това са част от самолетите, които ще порят небето в деня на българската армия. Тогава за първи път ще бъде показан и вертолета "Пантер". Всички те ще летят на 300 метра височина и на около 20 метра разстояние. По традиция ескадрилата ще бъде водена от вертолета "Ми -17". Подполковник Филип Ангелов обещава авиошоу и при лошо време.

 Освен към небето погледите ще бъдат насочени и към земята. В центъра на София ще набият крак над 1000 военни от 12 взвода в страната. За да преминат по жълтите павета от секретните поделения ще бъдат изкарани над 35 единици бойна техника като танковете "Т- 72", реактивната система "Град", ракетните комплекси "ОСА" и "Точка".

 Заради тежките машини инфраструктурата в центъра на София ще бъде подложена на изпитание. Военните обаче са взели мерки. 

Най- любопитните могат да видят тази вечер от 22.30 часа генералната репетиция на площад Княз Александър I . На 6-ти май парада започва в 10 часа  сутринта.

Как преминаха последните репетиция разказват Васил Детелинов и Владислав Радославов.