Българите в чужбина на среща с Борисов заради Изборния кодекс

Сънародниците ни представиха петиция с 6000 подписа срещу ограничаването на вота

04.05.2016 | 16:44 Редактор: Тодор Петров
Българите в чужбина на среща с Борисов заради Изборния кодекс

Омбудсманът Мая Манолова инициира среща с премиера Бойко Борисов и представители на български организации в чужбина, заради последните промени в Изборния кодекс, ограничаващи разкриването на избирателни секции извън България.

Това съобщиха от институцията след разговор между Манолова и българи, живеещи в чужбина, които представиха петиция от близо 6000 подписа срещу ограничаване правото на вот на сънародниците ни по света.

По време на разговора била обсъдена и възможността омбудсманът да внесе жалба до Конституционния съд, тъй като според присъстващите представители на българските общности в чужбина новоприетите текстове в Изборния кодекс са в разрез със записаното в Конституцията, че "Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция".

Като недостатък сънародниците ни в чужбина определят отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива.

Според омбудсмана Мая Манолова част от промените в Изборния кодекс са крачка назад от вече извоювани права на гражданите и това не е в полза на демократичния процес. Към момента, обаче омбудсманът ще изчака да види дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.