Миков: Изборният кодекс е ни риба, ни рак

"Има предпоставки за ненормална организация на изборите", каза лидерът на БСП

03.05.2016 | 19:06 Редактор: Тодор Петров
Миков: Изборният кодекс е ни риба, ни рак

"Новият Изборен кодекс е ни риба, ни рак. Той е допълнително объркване, път без посока. Очевидно в началото управляващите тръгнаха с едни политически виждания, а накрая ги ревизираха под разпореждането на премиера Борисов, защото напреженията в управляващата конструкция станаха твърде големи по различни въпроси. За съжаление се създават сериозни предпоставки за ненормална организация по време на избори." Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от "Дарик".

По негови думи ЦИК ще бъде натоварена с отговорности, за които нито има бюджет, нито пък разполага с правомощия да разпорежда на кметовете и областните управители. 

"Така отговорностите се прехвърлиха от Министерски съвет към ЦИК и се стигна до обърканите решения по организацията на изборите в чужбина. Има много неясноти, но прави впечатление опитът правителството да се разтовари от отговорността", коментира лидерът на червените.

Той сподели, че от БСП са обмислят да атакуват новия Избирателен кодекс пред Конституционния съд. Миков обаче категорично отказа на този етап да оповести какви стъпки ще предприеме левицата и заяви, че ръководството на БСП ще изчака реакцията на президента. 

"Честно казано не очаквам много от Росен Плевнелиев. Ние имаме готовност за събиране на подписка за провъзгласяване на противоконституционно решение", уточни Миков.