Плевнелиев ще обяви до дни дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс

В момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти

02.05.2016 | 14:53 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев ще обяви до дни дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс

До няколко дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс. Това заяви той в Копривщица, където присъства на тържествата по повод 140 години от Априлското въстание.

В момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право, посочи държавният глава.

"Създал съм специален екип от юристи в президентската институция, които проследяват внимателно всеки текст, търсим не само формулировките и тяхното значение, а и техния синхрон с конституцията и с духа на демократичната държава", каза Плевнелиев. По думите му желанието е да се улеснят гражданите да гласуват все по-спокойно, все по-свободно и да се даде шанс на всеки да промени България, като гласува по-удобно навсякъде. 

Следващите дни ще бъдат важни, екипът до 2-3 дни ще ми докладва как оценява приетите текстове, тогава ще мога да изляза със своето крайно становище, каза президентът. Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове, с ясни аргументи, добави той.

В отговор на журналистически въпрос за българите в чужбина, Плевнелиев каза, че има непрекъсната връзка с техни организации и много внимателно ще се анализира всичко, което те пишат до президентската институция. Цял юридически екип проследява текст по текст всичко, чуваме и гражданите, както и българите в чужбина, които са неразделна част от нашата родина, искаме да им кажем, че техният глас ще бъде чут, отбеляза президентът.

Гордея се, че съм първият държавен глава на България в годините на прехода, който ползва своето конституционно право да организира референдум, в моя мандат се проведоха два, а очевидно ще има и трети национален референдум, каза още Росен Плевнелиев. Когато пряката и представителната демокрация си взаимодействат добре, тогава и нашата демокрация се обогатява, добави той.  

 

 

 

В Копривщица Плевнелиев се обърна с приветствено слово към гражданите и гостите на града.

"Преди 140 години в Копривщица се запали искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция. Априлското въстание е българската революция и е изцяло народно дело. Въпреки, че беше потушено с невиждана жестокост, въстанието успя, защото със страшна сила постави на картата на европейската дипломация и на вниманието на европейския културен и духовен елит въпроса за това, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност. 

Днес, в условията на рекорден брой кризи, имаме нужда да се връщаме към своите корени и към здравите фундаменти на българската държавност. Не бива да се отказваме от тях и винаги трябва да помним примера на плеядата български патриоти, израснали в сърцето на България. Днес повече от всякога трябва да знаем кои сме ние и каква е нашата мисия и идеал - България, равна на другите европейски народи и посоката на европейската интеграция и развитие.

Идеалът и посоката ни, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени. Да пазим идеала за чистата и свята република, която още не сме постигнали и която искаме заедно да постигнем", заяви в словото си Росен Плевнелиев.

Четете още новини в Dnes.bg