Актовете на КАТ за нарушения по пътищата масово падат в съда

Това показват данни, предоставени от вътрешния министър Румяна Бъчварова до народен представител

02.05.2016 | 16:07 Редактор: Ирина Георгиева
Актовете на КАТ за нарушения по пътищата масово падат в съда

Съдиите масово отменят наказателни постановления, издадени от органите на КАТ. Това показва статистика, предоставена от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова до народния представител Петър Славов, публикувана на сайта на НС

През 2014 г. органите на Пътната полиция са издали общо 209 390 наказателни постановления за установени нарушения по Закона за движения на пътищата. Едва 6588 от актовете на КАТ са обжалвани.

Съдиите са приели, че 2479 от обжалваните наказателни постановления са неправилно издадени от органите на пътната полиция и са отменени.

Говорене по телефона и шофиране след употреба на алкохол са сред най-честите актове, съставени от КАТ, които се обжалват и падат в съда. Това показва проверка на в. "Монитор". Причината е, че има много неуредени неща при изследването за каране в нетрезво състояние, както и за неизползването на хендсфри. 

Според Наредба № 30 на министрите на здравеопазване, вътрешните работи и правосъдието пробите от кръв се изпращат в определени химически лаборатории в големите градове. В нея е описано как се съхраняват и как се взимат материалите за изследването.

Именно там се крие и ключа за обжалването. Според закона мястото, където се взима пробата се обработва със специален разтвор, който обаче е забранен за употреба. Така лекарите използват обикновен спирт, който противоречи на правилата. Адвокатите, които са запознати с това, съветват клиентите си задължително да обжалват, пише вестникът. Така в много от случаите актовете и наказанията се отменят от съда, тъй като изследването не е проведено по регламент. 

В много от случаите на заловени с телефон в ръка шофьори пък се оспорва факта, че те са разговаряли по мобилния апарат. Те твърдят, че просто са го държали, подпирали са се с ръка или са имали включено хендсфри, но апаратът им е бил в ръката, а не до ухото. 

Много хора обаче решават да си платят глобите, тъй като хонорарите на адвокатите били по-високи от тях. За да се възстановят от държавата пък трябвало да се заведе насрещен иск при спечеленото дело и да се изгуби много време и нерви.

Данни на КАТ показват, че от началото на годината до навечерието на Великден по пътищата на страната са загинали 170 души.


2
0 rate up comment rate down comment 0
vlado_bo@abv.bg
преди 7 години
.... иии, не ми показвайте е-пощата, като никнейм!!!! оправете настройките, за да излиза името през ФБ, а не пощата. Това е към администраторите на сайта!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
vlado_bo@abv.bg
преди 7 години
Не разбрах, актовете ли отпадат или наказателните постановления, или и двете, или за наказателните постановления се говори като за актове на администацията (КАТ)? А иначе е отдавна ясно, че нещата вървят по инерция и никой не си мърда пръста да подреди, изчисти и подобри определенията, процедурите и начините. Знам защо е така. Защото са некадърни и с ниска степен на професионална култура, хората от които това зависи, включително и сегашната министър на МВР. Сигнализирай за неуместен коментар