Референдум и избори ще се провеждат заедно, уредил Борисов

Така, според него, се спестяват много средства, които ще се разпределят за Северозапада

28.04.2016 | 18:27 Редактор: Вероника Цветанова
Референдум и избори ще се провеждат заедно, уредил Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви, че настоял "безапелационно" референдумите да се провеждат по досегашните правила – заедно с най-близките избори. Така, според него, се спестяват много средства.

Лидерът на ГЕРБ сподели това в профила си във Facebook малко след като парламентът реши да не променя правилата за допитване до народа.

Първоначално Народното събрание реши да раздели изрично референдумите от изборите. След това на извънредна среща на партиите в мнозинството бе решено процедурите по допитването да бъдат прехвърлени от парламента на президента и той да прави преценката кога да го насрочи.

В крайна сметка обаче депутатите не одобриха нито една от промените и провеждането на референдума остава по старите правила, пише Dnes.bg.

"Благодаря на парламентарната група на Политическа Партия ГЕРБ и на всички, които участваха в разговорите за Изборен кодекс, с които положихме максимални усилия и направихме взаимно огромни компромиси, но в крайна сметка бе прието моето категорично и безапелационно настояване да останат старите правила за провеждане на референдум", написа Борисов в профила си.

Той констатира, че това ще спести пари, а за него е важно всеки лев на държавата да бъде оползотворен по най-добрия начин за народа.

"Затова още в сряда на Министерски съвет тези спестени пари ще бъдат разпределени към Северозападна България и третокласните пътища на най-нуждаещите се региони - Видин, Враца, Монтана", съобщи премиерът.