България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 100 автобуса блокират София днес

"Протестираме срещу сивия сектор, загубите ни са над 50%", каза за Bulgaria ON AIR Галя Топалова

26.04.2016 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Над 100 автобуса блокират София днес

Очаква се над 100 автобуса да излязат днес на протест в София срещу сивия сектор. Организираният протест ще тръгне от Горублянско ханче, след което ще премине през центъра, за да стигне до Централна автогара.

"Днес протестираме срещу автобусите и леките коли, които превозват пътници срещу заплащане от автогарите и ЖП гарите. Загубите ни са над 50%, като проблемът се задълбочава през годините. Всеки си купува един микробус и си прави всекидневни превози", обясни за Bulgaria ON AIR Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

"В Перник има превозвачи, които пътуват по 10 пъти на ден. Те са по-бързи и могат от по-удобно място да вземат пътниците, отколкото ние. Но в случая нямате застраховка, а цените са по-ниски. Постоянно има инциденти, преди 10 дни имаше катастрофа в Австрия, шофьорът кара по 30-40 часа без почивка", каза още Топалова.

Тя подчерта, че не става дума за споделено пътуване. Но когато има повече хора и определен час на тръгване, това вече влиза в сивия сектор, според нея. Топалова поиска МВР да хваща този тип превозвачи, както хваща незаконните казани за ракия и призова НАП и ДАИ за по-активни действия.