15 млн. лева е спечелила Топлофикация от дела през 2015 г.

Приходите са от юрисконсултски възнаграждения, посочи омбудсманът Мая Манолова

14.03.2016 | 15:08 Редактор: Мария Аладжова
15 млн. лева е спечелила Топлофикация от дела през 2015 г.

Около 8000 дела е завела Топлофикация срещу граждани от началото на годината. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

За изминалата 2015 г. броят на делата, заведени от дружеството, е 21 600. 

От тях Топлофикация е спечелила приходи в размер на 15 млн. лева от юрисконсултски възнаграждения, които по думите на Манолова служат за неоснователно обогатяване на монополните дружества.

Що се отнася до спорната такса "сградна инсталация", омбудсманът посочи, че изискването към гражданите, които не желаят да получават услугата, да си плащат за нея, не би трябвало да се прилага.

"След излизането на европейската директива в защита на потребителите, беше записан текст, който казва, че непоискана услуга не се плаща. Т.е. такса "сградна инсталация" по чл. 62 от Закона за защита на потребителите е незаконна", поясни Манолова.

"Има противоречие между два закона - Законът за енергетиката, който закрепостява гражданина за софийската топлофикация за живот, и Законът за потребителите, който казва, че когато не искаш една услуга, не си длъжен да я плащаш".

С оглед на това омбудсманът обърна внимание, че в параграф първи от допълнителните разпоредби от Закона за защита на правата на потребителите, е записано, че когато има противоречие между два закона, с приоритет се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите.

Манолова съобщи, че е сезирала Върновния касационен съд (ВКС) за казуса с таксата "сградна инсталация", с молба съдът да се произнесе с тълкователно решение дължима ли е всъщност таксата или не.

По думите ѝ Лозан Панов е разпоредил да бъде образувано дело по случая. Даден е двумесечен срок на всички заинтересовани организации да представят становища, в това число и на министъра на правосъдието, на главния прокурор и на правните факултети в страната.