От ДПС зоват: Митов да каже за забраната на Доган и Пеевски

Какви мерки е предприел министъра, пита Карадайъ

12.02.2016 | 09:52 Редактор: Ирина Георгиева
От ДПС зоват: Митов да каже за забраната на Доган и Пеевски

Външният министър Даниел Митов да потвърди или да отрече пред депутатите информацията, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Това поиска днес от парламентарната трибуна съпредседателят на движението Мустафа Карадайъ.

Още по темата

Новината е потвърдена вчера от турското посолство в София, а първоначалният източник на информацията са турски медии.

Карадайъ настоя Даниел Митов да съобщи също, ако е вярно твърдението на турските издания, какви мерки е предприел.

Новината бе публикувана вчера от водещия турски всекидневник "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Медията цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

Двете медии припомнят, че Лютви Местан, който към момента на инцидента със сваления руски боен самолет Су-24 още бе лидер на Движението за права и свободи, е бил изключен около месец по-късно след реч на Доган. В нея почетният председател на партията определи позицията на Местан като "политическа грешка" и допълни: "Докато аз бях начело на партията, не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава."

Турските медии пишат още, че зад свалянето на Местан от поста му стои и депутатът Делян Пеевски, чиито медии са публикували материали срещу Турция след инцидента със самолети, "а турските дипломатически представителства в България бяха посочени като мишена".