МВнР: Нямаме информация за забраната на Доган и Пеевски

Зам.-външният министър е бил извикан от ДПС да даде информация за случая

12.02.2016 | 11:40 Редактор: Мария Аладжова
МВнР: Нямаме информация за забраната на Доган и Пеевски

Външно министерство няма информация Турция да е издала забрана почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски да влизат в страната. 

Това обяви зам.-външният министър Валентин Порязов в парламента, съобщи Dnes.bg

"Нашата инфoрмация е, че няма никакво съобщение на официална турска институция за това", каза той от трибуната на парламента.  

Порязов бе извикан по настояване на един от временните лидери на ДПС Мустафа Карадъйъ. Той поиска да чуе информация от Външно министерство по скандала.

Питането бе провокирано от информации в турски и български медии вчера, че на Доган и Пеевски е забранено да влизат в Турция.  

Новината дойде няколко дни след като изключеният лидер на ДПС Лютви Местан обяви, че ще сформира партия, а неофициално се заговори, че турският премиер Ердоган ще я подкрепи.

В кулоарите на парламента дипломатът уточни, че Външно министерство е потърсило информация от посланика на Турция у нас и от генералния директор по европейските въпроси във Външно министерство.  "Турският посланик не беше в състояние нито да потвърди, нито да отрече тази информация", обясни българският зам.-министър.  

Посланикът отказал да коментира информациите в турските медии.  

"При създалата се ситуация и поради големия обществен интерес по темата, аз бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище по този въпрос", каза още Порязов.  

Ако се окаже вярно, ще зададем въпроси за мотивите, допълни той.

Зам.-министърът обясни, че Турция не е длъжна да информира България за забраната "нито предварително, нито следварително".  

Порязов коментира и информацията, че Ердоган е заплашил България да я залее с бежанци. "Много е тревожно. И по този въпрос ще се иска информация от официалните пледставители на Турция в България", каза дипломатът.  

Той обясни, че външният министър следи темата, за нея е информиран и премиерът Бойко Борисов.