ЕК изрази становище относно гръцката блокада

Премиерът Борисов проведе разговор с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

12.02.2016 | 16:26 Редактор: Мария Аладжова
ЕК изрази становище относно гръцката блокада

Премиерът Бойко Борисов е потърсил съдействие от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за премахването на блокадата на границата с Гърция, предаде БНР.

Двамата са провели телефонен разговор, в който премиерът е запознал Юнкер с актуалната обстановка и е поискал ЕК да предприеме мерки в рамките на правомощията си за нормализирането на трафика през ГКПП "Кулата - Промахон". 

Все още не е ясно какъв е бил отговорът на Жан-Клод Юнкер към Борисов.

Междувременно стана ясно, че ЕК е поискала информация от Гърция за предприетите мерки за осигуряване на свободното движение на стоки.

Писмото на Комисията е изпратено до гръцкото правителство на 10 февруари, съобщи в Брюксел говорителят на ЕК за вътрешния пазар Лусия Кодет.

"Европейската комисия следи със загриженост и отблизо обстановката с блокадата на българо-гръцката граница. Гръцките (на 28 януари) и българските власти (за 3 февруари) уведомиха ЕК в съответствие с изискванията на т.нар. "ягодова" директива, която предвижда двете държави и Комисията да обменят информация за възможни ограничения пред свободното движение на стоки и мерките, които предприемат за премахването им.

Гърция всекидневно ни информира най-вече за развитието на ситуацията. Това, което допълнително е необходимо, е информация за мерките, които Гърция предприема, за да осигури свободното движение на стоки. И с тази цел на 10 февруари влязохме в контакт отново с гръцките власти и им изпратихме писмо.", заяви Кодет.

"Вярваме, че диалогът между засегнатите страни ще помогне пречките пред свободното движение на стоки да не продължат дълго и да не доведат до икономически загуби", каза още тя.