Новото метро - вече за ремонт

Образувала се е кухина между станциите "Цариградско шосе" и "Дружба"

11.02.2016 | 09:23 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Участък от първата метролиния, тържествено открит на 2 април м.г. от премиера Бойко Борисов, вече е за ремонт. Образувала се е кухина между станциите "Цариградско шосе" и "Дружба". За да се спаси тунелът, в кухината се инжектира циментов разтвор.

Още по темата

Точно в този участък от метротунела се е появило подводно течение и затова скоростта на влакчетата е ограничена до 20 км/ч, обясни ръководителят на проекта за разширението на метрото инж. Кирил Зайков обясни пред bTV.

"От това течение на земните води установихме извличане на земни маси под фундаментната плоча на тунела. Това извличане на земни маси от тези подземни води създава условия за образуване на кухини. В течение на времето водата започва да извлича земни маси и тази кухина започва да нараства. Вече създава условие за деформации на конструкциите, които се намират над нея", добави инж. Зайков.

Няма опасност за пътниците, подчерта инж. Зайков. По думите му предприети са превантивни мерки за пресичане на това водно течение чрез запълване на тези кухини с циментов разтвор. Запълнени са вече 80%, а до два месеца инжектирането на циментов разтвор трябва да завърши и кухините да се укрепят.

"Това е по договор, докато изтече гаранционния период, каквито и дефекти да се появят, а в случая не става дума за дефект, става дума за превантивни мерки, разходите са за сметка на строителя. Гаранцията на този участък изтича на 2 април тази година", допълни Зайков.