Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция? ДПС не знае, но ...

новината е потвърдена от турското посолство в София

11.02.2016 | 16:08 Редактор: Ирина Георгиева
Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция? ДПС не знае, но ...

В ДПС нямат официална информация, че почетният председател на движението Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция.

Новината е потвърдена от турското посолство в София, а първоначалният източник на информацията са турски медии.

"Във връзка с отправени към посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", гласи официалното съобщение на посолството.

Още по темата

Новината бе публикувана тази сутрин от водещия турски всекидневник "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Медията цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

Двете медии припомнят, че Лютви Местан, който към момента на инцидента със сваления руски боен самолет Су-24 още бе лидер на Движението за права и свободи, е бил изключен около месец по-късно след реч на Доган. В нея почетният председател на партията определи позицията на Местан като "политическа грешка" и допълни: "Докато аз бях начело на партията, не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава."

Турските медии пишат още, че зад свалянето на Местан от поста му стои и депутатът Делян Пеевски, чиито медии са публикували материали срещу Турция след инцидента със самолети, "а турските дипломатически представителства в България бяха посочени като мишена".

Въпреки това съпредседателят на ДПС Четин Казак заяви, че за момента става въпрос само за информации в медиите и очаква отговор от компетентен орган.

"Ако има подобен казус тепърва бихме желали да се запознаем в детайли, първо с истинността и второ - с мотивите, ако има такова решение. Очакваме да получим потвърждение от официален орган. За нас единственото основание да коментираме е да имаме мнение на компетентен орган", отклони той въпросите на журналистите.

Делян Пеевски пък изпрати съобщение до медиите, в което заяви, че ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на Ахмед Доган, която той категорично подкрепя, е била правилна и е постигнала своята цел - защита на българските национални интереси. 

"Дори да съм бил малка част от този процес, се радвам, че с действията си съм допринесъл, както за опазване целостта на партията, така и съм препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси. Фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие. Но нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланика на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен, могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси“, заявява той.

Още новини четете на Dnes.bg