Кой източи КТБ? Списъците не показват

Това е банка на властта, но и на съдебната власт, посочи Десислава Танева

10.02.2016 | 15:22 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

КТБ - банка на властта, но и на съдебната власт. Това коментира Десислава Танева пред журналисти в парламента. Тя оглавяваше и временната комисия, която разследваше скандала с банката.

"Това, което месеци наред, а дори и повече от година се насаждаше в общественото мнение, че тази банка е банка на властта, донякъде е вярно. Но като че ли повече на съдебната власт", заяви Танева.

Имал ли е Областният съвет на БСП-Варна пари във фалиралата банка, това ще установи вътрешна проверка на партията, заяви председателят й Михаил Миков. Според списъка за партиите БСП-Областен съвет-Варна е държал в КТБ 1 064 964 лева.

Още по темата

"В момента се опитвам да разбера къде ги тия пари и съм възложил в партийното счетоводство, защото нямаше информация снощи, когато излезе тази информация. Ще си направим наше изследване по въпроса. Става въпрос за пари, които поне по първа информация и по разговори не е имала БСП Варна Областният съвет. Но ще стигнем докрай", добави Миков.

Според Йордан Цонев от ДСП политиците няма какво да коментират.

"Ние направихме, така че да я има тази публичност и изводите сега са вас. Четете, пишете, правете коментари - ние политиците в този момент няма какво да коментираме", подчерта Цонев.

От списъците, публикувани вчера от синдиците на КТБ не става ясно кой е източил банката, подчерта Мартин Димитров от РБ.

"Тези списъци не отговарят на ключовия въпрос кой източи банката. Аз лично съм крайно недоволен, че международното разследване, което поискахме е засекретено. Не ни се дава и го искаме по съдебен път", коментира той.

Атанас Атанасов от РБ видя конспирация зад публикуването на списъците. Той го нарече "активно мероприятие за отклоняване на общественото внимание от по-големия скандал с номинирането на Бокова. Това е хватката."

В списъците, публикувани вчера влизат имената на политици, магистрати и партии, които са имали пари в КТБ. Синдиците направиха публичен и списък с търговски дружества с депозити и кредити в банката.

В списъците попадат висшите чиновници, които са получавали пари от КТБ - пряко или чрез семействата си, както и прокурори, следователи, съдии, служители в ДАНС, директори в НАП, представители на местната власт, както и членове на техните семейства.

Пълният списък можете да видите тук