ЕК с последната дума за гръцката блокада

Даниел Митов уточни, че всички български институции са се ангажирали, но проблемът е много сложен

10.02.2016 | 14:10 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

EK има последната дума, дали Гърция е нарушила европейското общностно право, подчерта външният министър Даниел Митов пред журналисти. Той коментира и как българските превозвачи могат да бъда компенсирани заради блокадата, така:

"Ще разговаряме с превозвачите. Поканил съм днес една от организациите. Тепърва ще видим какво можем да им съдействаме по темата", поясни той, цитиран от Агенция "Фокус".

Още по темата

ЕК ще реши дали е длъжна да задейства процедура, след българските писма и сигнали, а оттам нататък - ще водим разговори с тях, добави Митов.

Това, дали Гърция е нарушила европейското общностно право - последната дума има ЕК, тя ще реши след нашите писма и сигнали, тя е длъжна да задейства процедура, оттам нататък ще водим разговори с тях, допълни Митов. 

"Поставен е въпросът на така наречения формат КОРЕПЕР II. Няма да спрем да оказваме натиск, защото това се случва от години - не е прецедент и никой не го е решил до момента. Такива инциденти има и на други европейски граници. Ще търсим механизъм, така че ЕС да защитава основните си свободи, не само между България и Гърция, но и цялостно", поясни външният министър. 

"Страдаме в момента от това. Всеки един български гражданин, превозвачите, хората, които страдат от тази ситуация - не можем да влезем в ролята на гръцкото правителство и да овладеем ситуацията там. Това са вътрешни работи на Гърция, но това, което можем да правим по границите, го правим", добави той.

Даниел Митов уточни, че всички български институции са се ангажирали, но проблемът е много сложен.

"Съществува огромен вътрешно-политически проблем в Гърция. Още преди проблема с превозвачите на българо-гръцката граница премиерът Борисов проведе два разговора с гръцкия си колега Ципрас, посланикът ни в Атина на няколко пъти се е срещал с гръцките власти. Аз самият имах многократни разговори с външния министър на Гърция." - написа Митов във Facebook.