Реформаторите се заканиха: Предсрочен вот, ако не мине законът "Кунева"

РБ може да излезе в опозиция

09.02.2016 | 18:41 Редактор: Ирина Георгиева
Реформаторите се заканиха: Предсрочен вот, ако не мине законът

Ако не бъде приет Законът за антикорупцията на вицепремиера и просветен министър Меглена Кунева, РБ може да излезе в опозиция, да оттегли министрите си от кабинета и да предизвика предсрочни избори. 

Още по темата

Парламентът вече веднъж я бламира, като не го прие, но тя продължи да настоява, че той е необходим и сега отново го внесе в Изпълнителния съвет на РБ за обсъждане. След това пак ще влезе и в дневния ред на депутатите. Според Найден Зеленогорски от ДБГ законът е "червената линия", която показва дали реформаторите ще останат или не в управлението. 

"Меглена Кунева ще се справи безупречно, няма да намалим натиска по антикорупционното законодателство, независимо че тя вече е и министър на образованието", подчерта Зеленогорски, цитиран от пресцентъра на РБ.

Той увери, че излизането в опозиция на РБ би означавало всички, а не само някои от министрите да напуснат кабинета. Той обясни, че да си в опозиция, но подкрепяш част от управлението в лицето на 2-3 министри е алогично. 

"Ние не гледаме човека, а какво върши той като министър и прави ли реформи. Нашата линия е меморандумът с ГЕРБ, където ясно пише за ускоряване на реформите в посочените сектори. Ако се окаже, че в края на този сезон, въпреки подписан меморандум, няма напредък в управляващото мнозинство, очевидно стигаме тънката линия на преосмислянето на участието си", каза още той.

Четете още новини в Dnes.bg