Паркирал си неправилно? Разбираш чак когато получиш честитка

КАТ започна масирани проверки в столицата

09.02.2016 | 16:24 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Паркирал си неправилно? КАТ започна масирани проверки за нарушителите на правилата за паркиране в столицата. Всеки, който е паркирал на тротоар, спирка на градския транспорт или пешеходна пътека е застрашен от изненадваща честитка.

Още по темата

Как ще става залавянето на нарушителите? В патрулките на КАТ има специално монтирани мобилни камери, които ще заснемат неправилно паркиралите автомобили, а шофьорите им ще разбират за това, едва след като получат уведомление за наложената им глоба.

"Ако шофьорът е вътре в автомобила - шофьорът се санкционира на място. Много често се оказва, че автомобилите са спрели и водачите ги няма. Тогава реално не можем да го санкционираме, но записваме регистрационният номер. Призовава се собственикът на автомобила. Показва му се поводът, по който е призован от Пътна полиция и се санкционира." - обясняват от полицията.

Глобите, които законът предвижда са между 20 и 50 лева, а след последните промени на Закона по пътищата, санкцията по отношение на паркирането в зелени площи, паркове и градинки е по-висока - от 50 до 200 лева.

От началото на миналата година към момента са обработени над 700 сигнала от граждани по отношение на неправилно паркиране в различните квартали на столицата.

Заради зачестилите сигнали за неправилно паркиране, отскоро КАТ работи и с Центъра за градска мобилност. 

Неправилното паркиране понякога се дължи на това, че няма достатъчно паркоместа и шофьорите нямат къде да спрат, посочват от полицията. В момента има над 880 000 автомобила, които са регистрирани на територията на София.

Акцията на КАТ е безсрочна.