Трагедия на границата: Две жени, пресичащи нелегално, са починали от студ

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан

07.02.2016 | 10:11 Редактор: Ирина Георгиева
Трагедия на границата: Две жени, пресичащи нелегално, са починали от студ

Две жени, пресичащи нелегално границата при Малко Търново, са починали от измръзване тази нощ, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV. Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан.

Още по темата

Граничните полицаи, които са заловили групата, са оказали помощ на жените. Те са закарани в болница, но лекарите не са успели да спасят живота им. Едната жена е на 15 години, другата – на около 30 години.

Общо 15 мигранти от групата, заловена край Малко Търново, са настанени за лечение в МБАЛ-Бургас. 11 от тях са деца. В момента те са в стабилно състояние, но са с премръзвания. 6 от децата са във Втора хирургия, 4 са в Детско отделение и едно дете е в Гастроентерология. Децата са на възраст от 4 до 16 години, пише Агенция "Фокус", позовавайки се на информация от МБАЛ - Бургас.

Има двама души в по-тежко състояние – мъж и жена. Те са под непрекъснато наблюдение в реанимацията, съобщиха от здравното заведение.

От там също информираха, че в отделението по съдебна медицина са откарани две тела.

Ето какво съобщиха от МВР:  Вчера към 17.40 часа граничен наряд от ГПУ-Малко Търново е забелязал група от 19 души в района на местността „Бърдце“в Странджа. Снежната покривка достигала 50 см, хората били във видимо влошено здравословно състояние. 

Веднага стартирали спасителните действия на екипите, поради тежките планински условия и състоянието на откритите чужденци, се наложило те да бъдат пренасяни на ръце до палатка на граничния наряд, за да им се окаже първа помощи и да бъдат изведени до път, достъпен за изпратената от ГПУ-Малко Търново високопроходима техника. Организиран е превозът им от два автомобила  на ГПУ и една линейка на ЦСМП. На място пристигналият медицински екип е установил смъртта на момиче на видима възраст около 14 години и на около 30-годишна жена.

Благодарение на бързата реакция на граничните служители останалите 17 от пострадалите, сред които 4-ма мъже, 3 жени и 10 деца, са спасени и настанени в болница. Чужденците са без документи за самоличност, по първоначални данни - граждани на Ирак и Афганистан.Те вече са под лекарско наблюдение. От "Червен кръст" - Бургас са осигурени хранителни продукти и помощ за пострадалите чужденци.

Предстои установяването на тяхната националност и начинът на преминаването им на територията на страната ни.  

Още новини четете на Dnes.bg