Лъч надежда: Нов вид лечение на рак ще бъде тествано до края на годината

Това ще бъде първият голям тест за така наречената Т-клетъчна терапия

07.02.2016 | 13:30 Редактор: Ирина Георгиева
Лъч надежда: Нов вид лечение на рак ще бъде тествано до края на годината

Първото мащабно клинично изпитване на нов вид лечение на рак с помощта на естествените "клетки убийци" на пациента, които трябва да унищожат солидните тумори, ще започнат до една година, съобщиха учени за The Independent.

Още по темата

Десетки пациенти с напреднал рак ще участват в изпитването, което се планира да бъде в САЩ и в Европа - като започне тази година или в началото на 2017г. Това ще бъде първият голям тест за така наречената Т-клетъчна терапия за пациенти със солидни тумори, където конвенционалните терапии са неуспешни.

Изпитанието е един от няколкото в новото научно поле на "имуно-онкологията", при която имунната защита на организма се бори с болестта. Според много експерти това са разглежда като най-вълнуващия напредък, след развитието на химиотерапията преди половин век.

Т-клетките, които принадлежат към групата на белите кръвни клетки и са важна част от имунната система, могат да се насочат за унищожаване на инфекции, причинени от вируси и бактерии. Учените са все по-убедени, че Т-клетките на пациента могат да бъдат манипулирани да  идентифицират и да убият раковите клетки.

Няколко клинични изпитвания с Т-клетъчна терапия на "течни тумори", като например рак на кръвта, са дали изненадващи резултати. Един от най-известните случаи от началото на годината показва как 1-годишно момиче с агресивна, неизлечима форма на левкимия, е излекувана с след преливане на дарени, "проектирани" Т-клетки в болница в Лондон.