Доц. Григорий Вазов: Трябват радикални промени във висшето образование

Държавните университети могат да станат елитни като приемат по-малко студенти, коментира той

08.12.2015 | 10:11 Редактор: Мариета Иванова
Доц. Григорий Вазов: Трябват радикални промени във висшето образование

Трябват радикални промени във висшето образование, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов. По думите му промените в Закона за висшето образование ще решат някои малки проблеми, но не и големи, като например свързаните с демографската криза, с многобройния прием на студенти и т.н.

Не може истинският капацитет на един държавен университет да е 7- 8 хиляди студенти и в същия момент да влизат 18 – 22 хиляди, „защото цялото финансиране е на калпак“, коментира той. От думите му стана ясно, че е недопустимо да има финансиране в резултат на „някаква акредитация, на рейтингова система и т.н.“ - „Не може да има 32 факултет по икономика и също толкова по финанси,“ коментира той.

Доц. Вазов коментира, че е обсъждал с няколко министри идеята държавните университети да запазят финансирането, определено от държавния бюджет, но да „бъдат задължени да стигнат до истинските си, логичните капацитети за даване на висше образование“. По този начин те    „ще станат елитни“ и ще осигуряват качествено образование.

Той изтъкна още, че в момента у нас има 36 държавни университета, а останалите до 51 са частни.

Вижте целия коментар от видео файла.