Струпване на камиони на Дунав мост заради безкасовото плащане

Повече от 40 превозвачи не успяха да минат моста на път за Румъния, защото не носеха карти за разплащане

01.12.2015 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Струпване на камиони на Дунав мост заради безкасовото плащане

Струпване на камиони пред граничния пункт Дунав мост предизвика въведеното от днес изискване шофьорите на тежките автомобили да плащат таксите и винетките си само на ПОС-терминал, съобщи репортерът Катя Георгиева и операторът Петър Рангелов за Bulgaria ON AIR. Повече от 40 превозвачи не успяха да минат моста на път за Румъния, защото не носеха карти за разплащане.  

Останалите пред граничния пункт Дунав мост шофьори трябваше или да търсят алтернативен маршрут към Румъния или да чакат техните колеги да им платят таксите. Кямил Кямилов от Варна днес два пъти е минал по моста и затова е подготвен, че трябва да плаща с карта.

"Имам си готовност, имам си карта, просто не го знаех, пак си платих сутринта минах, с картата си платих, но нямах никаква подготовка, ако нямах карта и пари, какво става. А в Румъния може и с карти, и с пари." - заяви Кямилов.

Изискването за плащане на ПОС-терминал бе въведено преди месец, за това време бе даден гратисен период като можеше да се плаща както в брой така и карта. Въпреки информационната кампания и надписите на шест езика на русенския граничен пункт в първия ден от въвеждането на новия начин за плащане имаше шофьори на камиони, които останаха изненадани. Идеята на митниците за плащането чрез ПОС терминал е да се намали до минимум възможността за корупция.

От Агенцията се надяват да се ускори и процесът при обработка на товарните автомобили. В първият ден от въвеждането на системата обаче това не се случи, преди митническия пункт край Русе до обяд се образува колона от близо 200 камиона. Възможността за смесено разплащане да преминаване по моста обаче остава валидна единствено за леките коли.