Борисов е против протестите за винетките

По думите на премиера едва 10% от парите за ремонт на пътищата са от данъци

30.11.2015 | 16:47 Редактор: Мария Аладжова
Борисов е против протестите за винетките

Премиерът Бойко Борисов не одобрява протестите срещу увеличението на цената на винетките, съобщава БНР. По негови думи значително голяма част от строителството на пътищата е осъществена с европейски пари. Борисов подчерта, че увеличението е съвсем уместно на фона на „безплатните пътища“ в страната:

„В комунистически Китай, 100 километра да се движиш по магистрала струва 10 лева български пари, а тук за 8 лева увеличение на винетка се правят протести. С "Порше"-та на протест! Само да го запалиш, докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лева. Само в България има неплатени магистрали и ние сме ги направили само с 10% процента, най-много с 15, от българския данъкоплатец. И те ще са безплатни, но поне да си платят и винетка за тази нова услуга. Когато създаваш лукс, удобството се плаща“, заяви премиерът, цитиран от БНР.

Борисов призова и за повече събираемост на местните данъци. Той изрази опасение, че заради бежанската криза ЕС ще намали финансирането по европейските програми за сметка на мерките за справяне с миграционния поток. Бюджетът, който ще отдели Европа за тази цел е близо 2 млрд. евро:

„Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да оправите бюджета си. Като искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата, както в някое село. Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, където живеете, а искате като дойдете при мене да ви извадя - първите заявки са за около 160 милиона“, допълни премиерът.