Свикаха извънредна среща заради откритото огнище на бруцелоза

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че заразените животни трябва да бъдат умъртвени

27.11.2015 | 18:20 Редактор: Мария Аладжова
Свикаха извънредна среща заради откритото огнище на бруцелоза

В Благоевград свикаха извънредна среща на Областната епизоотична комисия по инициатива на областния управител Босер Михайлов, предаде агенция „Фокус“. Причината – огнище на бруцелоза в село Кочан

На срещата са обсъждани мерките, които ще бъдат предприети, за да не се разрасне огнището в област Благоевград. По думите на д-р Атанас Григоров преди две години на същото място са били открити 650 овце, заразени със шарка, които е трябвало да бъдат умъртвени. Той заяви, че тази година при профилактична проверка за били установени 20 проби, които потвърждават заболяването. 

Болеста се предава и на хора. Заразените животни нямат симптоматика, поради което хората, които ги стопанисват също са поставени под опасност. Болестта се предава между хората, а наличието ѝ се установява единствено чрез кръвна проба.

В понеделник РЗИ-Благоевград ще изготви брошура с препоръки към населението за превенция на заболяването, съобщава още агенция „Фокус“.

По-рано министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че заразените животни трябва да бъдат унищожени:

„Всички мерки, които се обявяват при такива ситуации, са извънредни по характер, тъй като се прилагат, когато се установяват такива огнища. Стриктното изпълнение на тези мерки, включително и от фермерите, е основа за бързото ликвидиране на съответното огнище“, каза министърът.