Николай Ненчев: Няма пряка опасност за България след инцидента с руския самолет

Темата беше дискутирана в парламента днес

25.11.2015 | 15:43 Редактор: Мария Аладжова
Николай Ненчев: Няма пряка опасност за България след инцидента с руския самолет

Николай Ненчев увери, че няма пряка опасност за България след инцидента със сваления руски самолет Су-24, предаде БНР:

"Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България. България трябва да бъде особено умерена така, както и до момента, да има балансирана позиция. Обръщаме се към европейските институции и към нашите партньори от НАТО да проявят също необходимата мъдрост и да намерим изход и решение от този тежък казус чрез разговори и диалог. Вярвам в мъдростта на политическите лидери", заяви военният министър.

Темата беше дискутирана по време на заседанието на парламента днес. Лидерът на ДПС Лютви Местан напомни от парламентарната трибуна, че в рамките на НАТО преминаването военни сили и въоръжения става след изричното съгласие на съответната държава:

"За ефективното противодействие срещу "Ислямска държава" безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО. Подкрепяме призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог", заяви Местан, цитиран от БНР.  

От "Атака" настояха парламентът да приеме декларация, с която да се осъдят действията на Турция.

"С тези си действия Турция остро подчертава, че подкрепя "Ислямска държава". Пазаруването на петрол от тях", това заяви Николай Александров от партията. 

Цветан Цветанов призова за дипломатичност и разум:

"Ако влезем в спиралата на взимане на страна, смятам, че можем да изпаднем в неблагоприятна ситуация като страна, която пряко може да бъде засегната", заяви зам.-председателят на ПП ГЕРБ.