Борисов: Спаднало е налягането по газопровода до България

На 25 ноември Газпром съобщи, че спира доставките за Украйна, след като Киев не успя да направи авансово плащане за нови количества

25.11.2015 | 16:49 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Спаднало е налягането по газопровода до България

Спаднало е налягането по газопровода до България, след като Русия спря доставките за Украйна, съобщи премиерът Бойко Борисов от Пекин, предаде БНР. По думите му в София е свикано съвещание, а за ситуацията е докладвала енергийният министър Теменужка Петкова.

"Факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите. Но, така или иначе, бяха в съвещание и сме взели мерки да не пострадаме. В край на краищата, това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ." - заяви министър Петкова, цитирана от БНР.

В момента доставките на газ за България са нормални, съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов за "Хоризонт". 

"Чирен е подготвен да може да вадим от там газ, ако се наложи. На режим добив е . В момента тъкмо сме се събрали да видим какви действия превантивно можем да предприемем в тази връзка. Нямаме официално предупреждение от Москва." - поясни Гегов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов потвърди, че газохранилището в Чирен е пълно.

На 25 ноември руският енергиен гигант "Газпром" съобщи, че спира доставките за Украйна, след като Киев не успя да направи авансово плащане за нови количества.