Борисов за сваления самолет: не е добро и не води до положителни резултати

Изявление от Китай

24.11.2015 | 18:05
Борисов за сваления самолет: не е добро и не води до положителни резултати

Коментар на премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи Даниел Митов за инцидента с руския самолет.

"В никакъв случай, когато НАТО - в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт, това не е добро, не е приятно и не води до положителни резултат", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Китай в отговор на въпрос за сваления руски самолет.

„Инцидентът идва в много лошо време, защото в неделя се свиква извънреден съвет на лидерите на ЕС с ръководството на Турция в Брюксел“.

Той каза, че "всичко това ще се дискутира тогава и ще се търсят решения".


Министърът на външните работи Даниел Митов обясни, че на свиканото по-късно днес извънредно заседание на НАТО Турция ще информира съюзниците за подробностите около сваления руски самолет.

"Трябва да кажем следното по темата и да я затворим за момента. Както знаете в 18ч. се свика извънредно заседание на Северноатлантическия съвет. По искане на Турция. Тя ще информира съюзниците за подробностите около сваления руски самолет. НАТО е в постоянен контакт с турските власти, следи от близо ситуацията. Свиканият извънреден съвет на е по член 4 от Северноатлантическия договор.

Той гласи, че държавите се съветват, ако на някоя от тях териториалната й цялост, сигурността или политическата й система са заплашени. Не е по този член. Ще бъдем информирани и ще ви държим в течение. Да не избързваме с изводи", каза министърът на външните работи Даниел Митов.

Турската военновъздушна отбрана свали руския самолет Су-24 до границата със Сирия във вторник сутринта.