Проф. Мира Кожухарова: Отказът от ваксиниране на дете не е информирано решение

В България това е относително нова тенденция, коментира експертът по епидемология

13.10.2015 | 14:17 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Мира Кожухарова: Отказът от ваксиниране на дете не е информирано решение

Отказът на родители да ваксинират децата си е относително нова тенденция в България, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемология.

„За разлика от минали години, когато на практика родителите не отказваха, има такава неприятна тенденция. За щастие тя е много по-слабо изразена в сравнение с редица западноевропейски страни и по света въобще”, коментира експертът.

Тя подчерта, че последиците от ненаправени ваксини са не потенциали, а реални.

„Когато човек не е ваксиниран срещу заболяване, за което има ваксина, се излага на риск да се разболее”, изтъкна тя и подчерта: – „ И започва да се разболяват такива деца, които не са ваксинирани и това не са само болести, от които се осакатява, а от които се умира”.

Проф. Кожухарова изтъкна още, че негативните последици за децата след ваксиниране се случват в много редки случаи. По думите й не може да се говори за проценти. – „Няма ваксина, която в процент да преценява някакви нежелани реакции, каквито и да са те. Докато при болестите- броят на смъртните слуай действително се измерва в проценти”, коментира тя, допълвайки че ваксините предпазват от болести, „от които в миналите години, децата са умирали”.

Проф. Кожухарова заяви още, че отказът от имунизация не е информирано решение. И даде пример със случаи на деца, за които се събират пари за трансплантация на черен дроб, който преди това не са били имунизирани срещу хепатит B.

Другата ваксина, която ако не бъде поставена на детето, крие тежки последици и дори риск от смърт, е срещу туберкулоза, коментира още проф. Кожухарова.

Вижте цялото интервю от видео файла.