НАП и МВР проверяват автокъщите

Целта е била изясняването на произхода на средствата за закупуване на автомобилите, цените и отчитането на приходите

08.10.2015 | 16:59 Редактор: Ирина Георгиева
НАП и МВР проверяват автокъщите

НАП, ГД "Национална полиция" и СДВР са проверили близо 1800 автомобила при съвместна операция, която продължава. Целта е била изясняването на произхода на средствата за закупуване на автомобилите, цените и отчитането на приходите, както и установяването на данни за престъпления, свързани с търговията с превозни средства.

Инспекторите на НАП вече са открили несъответствия с данъчния режим, като предстои извършването на ревизии на вносители на автомобили. 

Сред най-често срещаните схеми за избягване на облагане е фиктивното сключване на договори между купувача - физическо лице, и собственика на автомобила в чужбина. По този начин при продажбата посредникът не декларира приходи и не плаща нищо, съобщават експертите.

Друга масова практика е да се посочват силно занижени стойности на продажбата, които нямат нищо общо с пазарните цени.

Често срещана е и практиката на масова покупка на бракувани автомобили в чужбина от застрахователни дружества, които в последствие се ремонтират и продават в България.  

В проверките участват представители на НАП, служители на икономическа полиция и криминалисти, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили, автопатрули на МВР.