Антоанета Христова: Външнополитическите проблеми се пречупват през крива призма на местните избори

Като „добре премерен фарс” определи скандала в парламента за санкциите срещу Русия Мария Пиргова

08.10.2015 | 10:19 Редактор: Мариета Иванова
Антоанета Христова: Външнополитическите проблеми се пречупват през крива призма на местните избори

Външнополитическите проблеми се пречупват през една крива призма на местните избори у нас, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политическият психолог Антоанета Христова. Тя изтъкна, че „геополитическата тема винаги е много важна и тя измества фокуса обикновено от вътрешнополитическия живот към външнополитическите проблеми”.

Прави лошо впечатление, че не е сериозен интересът към външнополитическите проблеми, някак си всичко се пречупва през местните избори и то през една крива призма на местните избори, тъй като в момента, въпреки че се намираме в предизборен период, не ми прави добро впечатление кампанията, която се води или по-точно липсата на такава”, коментира Христова. По думите й липсата на кампания размива всичко, както предстоящите местни избори, така и „драматичните събития”, които са „съвсем близо до нашите граници”.

Повод за коментара й стана спорът в пленарна зала за отмяна на санкциите срещу Русия.

По думите на политологът Мария Пиргова това е бил един „добре премерен фарс”.


„Както винаги в българския парламент външнополитическите проблеми се вкарват във вътрешната политика без изобщо да се мисли за последствията и за интересите на страната”, коментира тя. Пиргова допълни, че действително проблемът може да бъде поставен в една последователна политика и позиция, „но не по този фарсов начин”.

„Тези въпроси се вкарват в предизборната кампания, правят се конюнктурно и театрално. Знае се, че това доникъде няма да доведе”, посочи тя.

Вижте цялото интервю от видео файла.