Йордан Божилов: Шефът на военното разузнаване може да не е военен

Директорът на служба "Военна информация" получава много ценна за държава информация, която не е само военна, уточни експертът

06.10.2015 | 12:36 Редактор: Мариета Иванова
Йордан Божилов: Шефът на военното разузнаване може да не е военен

Шефът на военното разузнаване може да не е военен, сподели личното си мнение в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Повод за коментара му е подадената и неприета от военния министър оставка на директора на служба „Военна информация“  Йордан Бакалов.

„Военното разузнаване, получава много ценна информация, която е важна за цялата държава. Приема много специфична информация, която не е само военна”, посочи Божилов. Той посочи, че не познава лично Бакалов, но от колеги е чувал, ‘че е изключителен професионалист с широко виждане”.

Божилов подчерта, че по темата за сигурността на страната трябва да бъдат уточнени няколко принципни неща:

  • Първото е, че наистина сме изправени пред много критична ситуация- и в Близкия изток, и в Черноморския регион. – „Голяма е ролята на разузнаването, на предварителната информация за правилното вземане на решения. Ето защо ние наистина трябва да градим, да стъпим добре на постиженията на българското разузнаване, което има много добър авторитет в рамките на НАТО,” коментира експертът по сигурността.
  • Той поясни, че това, което се случва в разузнаването в момента у нас „е преди всичко приемането на законите". За  първи път от повече от 20 години, ние имаме закони, които уреждат правата,

    Още по темата

задълженията и т.н. на цивилното и военното разузнаване, подчерта Божилов.

Вижте какво още каза той от видео файла.