Цекомир Воденичаров: Разделянето на здравните пакети е правилна стъпка към децентрализация

Остава въпросът кой и по какъв начин ще се определя спешността на заболяването от попадащите и в двата пакета пътеки, коментира той

06.10.2015 | 13:28 Редактор: Мариета Иванова
Цекомир Воденичаров: Разделянето на здравните пакети е правилна стъпка към децентрализация

Развалянето на досега съществуващия здравен пакет на основен и допълнителен изглеждаше  на първо четене една стъпка в правилната посока, ако мислим  да правим управляема децентрализация и контролирана дерегулация на съществуващата система в момента, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът по здравен мениджмънт Цекомир Воденичаров. Той подчерта, че сега съществуващата система е абсолютно монополна и хиперцентрализирана. По думите му „има опасност разделянето на основен и допълнителен пакет да внесе допълнително напрежение” в системата.

В тази връзка той поясни, че досега клиничните пътеки в НЗОК са 311. 

„Това, което се очертава в публичното пространство е, че  около 15 пътеки няма да са нито в основния, нито в допълнителния пакет” коментира Воденичаров и поясни, че това са всичките хирургични интервенции, които са свързани с престояване от един ден в лечебно заведение.

Други „около 4-5 ще влязат само в допълнителен пакет. Това са интервенции на кожни заболявания, поясни той и обобщи, че общо около 20 ще бъдат извадени от тези 311..  

За други 60 клинични пътеки обаче е предвидено да са и в допълнителния, и в основния. Това по думите му формира въпроси „кой и по какъв начин ще определи кога” лечението да е по основния и кога по допълнителния пакет.

Тома Томов, който е представител на КТ „Подкрепа” в НЗОК, уточни, че лечението „и по допълнителния, и по основния пакет  се покриват от Здравната каса, като разликата е в спешността.
 
Той допълни, че и сега съществува плановия прием в болниците. При направено от него самия проучване станало ясно, че „масово болниците приемат по спешност, а не по планов прием.”

„Би следвало в клиничните пътеки да има индикации за спешност”, уточни той.

Цялото интервю-вижте от видео файла.