Потребителите ще имат по-ниски сметки за парно, смята министър Петкова

Министерството на енергетиката предприема мерки, за да не се стига до бедствени ситуации, подобно на тези от март 2015г.

03.10.2015 | 10:32 Редактор: Ирина Георгиева
Потребителите ще имат по-ниски сметки за парно, смята министър Петкова

Цената на парното през новия отоплителен сезон ще бъде доста добра за потребителите и те ще имат по-малко разходи за отопление. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова за Нова телевизия, по повод решението на КЕВР да намали цената. По повод изравнителните сметки, които получават абонатите на "Топлофикация-София" министър Петкова заяви, че тя не се е сблъсквала с този проблем, но това съвсем не значи, че той не съществува. 

"В рамките на нашата компетентност е разработването на наредби, свързани с топлоизмерването. Колегите от министерството работят много активно и с потребителските организации и готвят промяна в наредбата. Надявам се тя да бъде факт до края на месец ноември. Промяната включва актуализация, която да елиминира някой от проблемите и причините, които притесняват потребителите по отношение на изравнителните сметки за парно." - обясни министър Петкова, цитирана от агенция "Фокус".

За да не се стига до бедствени ситуации, подобно на тези от март 2015г. от Министерството на енергетиката предприемат необходимите мерки, посочи министър Петкова.

"Министерството на енергетиката организира проверки в трите ЕРП-та и в ЕСО, като целта беше да се установи каква е подготовката им за есенно-зимния сезон. Най-важната стъпка за това да не се повтори март на 2015г. е превенцията, а не да очакваме да настъпят събитията и едва тогава да оценяваме какви са били рисковете и какви мерки сме взели, за да ги минимизираме." - коментира министър Петкова. 

Направени са проверки в различните региони и в момента се подготвя доклад, който ще бъде предоставен и на медиите, в който ще се съдържа информация за констатациите, изводите и препоръките на министерството, посочи Петкова.

"Подготвяме също една матрица на рисковете, която ще бъде предоставена на ЕРП-тата и ЕСО, така че да имаме единна система за действие при подобни ситуации. Да се надяваме, че природата ще бъде благосклонна и няма да се стига до такива ситуации и тежки снеговалежи." - посочи министър Петкова, цитирана от агенция "Фокус".