След 15 години емигрантите ни ще се връщат, смятат експерти

Броят на първолаците е точен показател за демографския срив и емиграционните процеси в страната, коментира доцент Косьо Стойчев

03.09.2015 | 15:47 Редактор: Мариета Иванова
След 15 години емигрантите ни ще се връщат, смятат експерти

Първолаците са много сериозен, точен индикатор, за демографския срив, това че емиграционните процеси в страната не само не затихват, но и набират скорост. Това каза в ефира на България Он Ер доцент Косьо Стойчев, експерт по регионално развитие и преподавател в Софийския университет в коментар на статистиката, че над 13 хиляди първокласници тази година няма да прекрачат училищния праг, защото не са в България.

Ако се направи социален анализ на групите, които тръгват към Европа и САЩ, ще се види, че това са хора, които имат способност да се реализират – предимно млади семейства.

Според статистиката най-големият брой деца, които няма да тръгнат на училище тази година, са от София, а не от регионите.

Причината за това е, че миграционните процеси вътре в страната са изчерпани и те продължават във външна посока, обясни експертът.

Свободата, която ЕС ни предостави, показва че териториалната ни система не е готова да се конкурира за това население. Ние губим тези, от които имаме най-голяма нужда при създаването на доход, тези, от които очакваме да създават деца, за да имаме стабилна икономическа система.

Според прогнозата на доц. Стойчев много вероятно е след 10-15 години да започне процес на връщане на това население или поне част от него. Такива процеси са в ход в Португалия, Испания, Турция, които през 60-70-те години емигрираха във Великобритания.

Въпросът е кога при нас ще започне - колкото повече страна ни води изпреварващ темп на развитие, толкова по-рано ще стартира процесът.

Директорът на дирекция "Образование и демографски въпроси" в община Бургас Йорданка Ананиева разказа за начините, по които общината търси решение на проблема. Полагат се усилия да не се закрива училища в малките населени места, защото това води след себе си други проблеми, обясни тя. Затова общината дофинансира такива училища - осигурява допълнително специалисти, финансов ресурс, за да може децата да учат там.

Според доц. Стойчев обаче добре е, че община Бургас предприема такива мерки. Но те могат 5-10 години да поддържат тази система, а след това, риторично попита той.

Следователно трябва да се стартират паралелни процеси, които да задържат хората, трябва да се работи в икономически план, обясни той.

Повишаването на доходите също не е решението, защото то не стимулира раждаемостта. Към днешна дата наблюдаваме, че семействата с най-ниски доходи и живеят, които са извън всички стандарти имат най-много деца, даде пример той. Ние се опитваме да решим техните проблеми и докато правим това, семействата, които работят висококвалифицираните професии, решават, че държавата не им обръща внимание, че тяхната функция е подчинена и си тръгват - те "гласуват с краката си", каза Стойчев.
В момента държавата взема доход от тези, които работят, за да даде помощи на тези, които не работят. А хората трябва да бъдат стимулирани да получават повече от дохода си и той да остава при тях. Когато даваш на хората продукт, който не е техен, ти им казваш – действайте така, обясни още експертът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.