Невидимите хора - не ги приемайте за аутсайдери

Хората с увреждания се нуждаят от равен шанс с останалите

03.09.2015 | 15:43 Редактор: Мариета Иванова
Невидимите хора - не ги приемайте за аутсайдери

Обществото негласно приема хората с увреждания за аутсайдери. Много често те не се виждат и се превръщат в "невидимите хора" за нас. Голяма част от тях не са трудово заети, защото много от фирмите отказват да ги наемат,  а ако го правят им дават занижени заплати, каза пред телевизия България Он Ер юристът и политолог Петър Кичашки.

Причините са различни – от една страна е ниският достъп до образувателната система, от друга - няма механизъм, по който един работодател да бъде задължен да наеме човек с увреждания, каза още той.

Според бившия социален министър Иван Нейков проблемът е и психологически, и финансов. По негови думи държавата не бива да създава програми за заетост само за хората с трайни увреждания. Това е вид дискриминация спрямо тях. Този човек трябва да има възможност да работи в една обща среда с останалите хора, смята той.

Нейков обясни, че фирми, които искат да наемат такива хора, могат да кандидатстват пред Агенцията за хора с увреждания, за да получат финансиране за изграждане на достъпна среда или за приспособяване на работното място за тях.

Такава възможност към момента съществува, но тя не е популярна, допълни той и уточни, че има програма, по която  се отпускат 20 000 лв. „Процедурата обаче трябва да се направи леснодостъпна и по-популярна“, обобщи бившият министър.

Другата мярка е да се подкрепят такива хора, който искат да започнат свой собствен бизнес. Това се оказва по-добрият вариант за хората с увреждания, смята той.

Според него обаче основната пречка е, че обществото е убедило тези хората, че са аутсайдери.

Колкото и да имаме законодателство, каквито и механизми да създадем, докато околните продължават да гледат на хората с увреждания като ненужен придатък на социума, дотогава те ще продължат да бъдат "невидимите хора", потвърди Кичашки.

Такъв човек има нужда от това да бъде равен на всички останали, да има равен достъп, и обществото да се отнася така с него, смята той.

Целият разговор вижте във видеото.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
teya1979@abv.bg
преди 8 години
Кой *** е писал статията? Ползвайте правописни речници, дразнещо е да се четат постоянно статии с толкова много правописни грешки в тях. Как сте станали журналисти? Сигнализирай за неуместен коментар