Жителите от столичния Младост 2 протестират - били изолирани без градски транспорт

Построиха метрото и новия булевард и ни изолираха от света, оплакват се те

02.09.2015 | 11:19 Редактор: Ирина Георгиева
Жителите от столичния Младост 2 протестират - били изолирани без градски транспорт

Жителите от столичния квартал "Младост" 2 са изолирани без градски транспорт след откриването на новата отсечка на бул. "Александър Малинов", съобщи Dnes.bg

Автобусите на градския транспорт с номера 111 и 76 вече се движат по новия булевард и заобикалят стария си маршрут. По план старият бул. "Александър Малинов" трябва да стане еднопосочен и да осигурява достъп до Американския колеж и АМВР, а част от сега съществуващото платно в обратна посока ще бъде паркинг. Той ще обслужва метростанция "Александър Тодоров-Балан".

На 1 септември вечерта жителите от квартала се събраха с протест и ясното искане да се запази положението преди откриването на новия булевард и да се върнат двете автобусни линии, които са връзката към града на голяма част от хората.

"Построиха метрото и новия булевард и ни изолираха от света. Няма с какво да се придвижваме, нямаме достъп до училища, детски градини, поликлиника. Да не говорим, че тази нова отсечка е по-скоро скоростна. За да го пресечеш има само два подлеза, доста отдалечени един от друг, няма една пешеходна пътека. Ще се борим до край за правата си, защото в момента сме затворници." - коментира един от протестиращите пред Dnes.bg.

Кметът на "Младост" Цвета Авджиева и нейният заместник Александър Лукаров, които присъстваха на протеста признаха за проблема. Те съобщиха, че в Столична община има постъпили десетки жалби от живущите.

На 2 септември в 18:00 часа има среща в общината, на която са поканени представители от блоковете и медии. Надеждата е, че ще присъстват и отговорни фактори от Столичната община. Защото на 1 септември диалог не можа да се получи - хората са гневни, а предложенията - меко казано несериозни.

Кметът заяви, че се обсъжда идеята за вътрешен автобус, койтто да минава през ул."Свети Киприян". Според протестиращите обаче посочената улица е много тясна за автобус.

От Центъра за градска мобилност отговориха на жалбите така:

"В съответствие с новата организация на движението, общественият транспорт следва да минава през новоизградения участък. По старото трасе на булеварда от ул. "Александър Тодоров-Балан" до блок 202 в Младост 2 движението ще бъде еднопосочно с обособени паркинг места за метростанцията и не е предвидено преминаването на градски транспорт. В тази връзка Ви уведомяваме, че не е възможно възстановяването на автобусните линии 76 и 111 по старото трасе на "Александър Малинов".

/Снимка: Dnes.bg/