ДПС призова за политики на развитие

От партията на Местан обещават подкрепа за стратегически верни решения

02.09.2015 | 12:44 Редактор: Мариета Иванова
ДПС призова за политики на развитие

България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, посочват от ДПС в декларация за  приоритетите през новата пленарна сесия, прочетена от парламентарната трибуна от председателят на ДПС Лютви Местан, предава Агенция Фокус. В документа се изтъква още, че местните избори ще потвърдят категорично тази теза.

„Думата стабилност не може да замести думата развитие. Стабилността не е самоцел, а само средата, в която следва да се разгърне политика на развитие”, коментира Местан. По думите му политиката на развитие няма как да се разгърне с настоящата формула на властта.

Той изтъкна още, че ДПС ще продължи развитието си на модерна либерална партия. За стратегически верните решения, „на ДПС може да се разчита”, коментира още Местан.

„Ще изпълним категорично ангажимента, поет с 36 подписа под гласове за новия конституционен проект”, увери той.

В декларацията си ДПС коментират и въпросите за интеграцията на малцинствата, отношението  към етно-религиозните общности и европейските идеи за хуманизма през справянето с бежанския поток към ЕС.

Политиката на управляващите спрямо ромите е слаба, защото е силова”, коментира Местан. Той изтъкна, че стъпка към решаването на проблема е интеграцията на ромската общност.

По тази причина ДПС настояват за образователна интеграция, която да започне от предучилищна възраст и подчерта, че в Бюджет 2016 партията ще подкрепи нарочна национална програма за изграждане на детски градини във всички ромски квартали. „Социалното изключване може да се преодолее с интеграция”, обобщи Местан, цитиран от Агенция Фокус.

По казуса с увеличения поток на бежанци към страните от ЕС Местан коментира, че днес европейската политика е остро предизвикана в най-фината си част – хуманизмът от бежанската криза.

„България и Румъния се гордеят с телените мрежи, с които спират бежанския поток. Срещу кого и срещу какво изправят телени мрежи България и Румъния. Може ли ЕС да бъде затворен с телени мрежи”, коментира Местан. - „Затворен ЕС означава мъртъв ЕС, смърт на европейската идея на хуманизма, солидарността и демокрацията. Кризата показва, че разширяването на ЕС към Югоизточна Европа е без алтернатива”, каза още Лютви Местан.