Анастас Стефанов: Местните избори може да са повод за предоговаряне на управленската коалиция

Преференциалното гласуване ще провокира раздори сред реформаторите, смята политологът

02.09.2015 | 20:31 Редактор: Мариета Иванова
Анастас Стефанов: Местните избори може да са повод за предоговаряне на управленската коалиция

Без съмнение местните избори ще бъдат изпитание за управляващите и може да се превърнат в повод за предоговаряне на коалицията, коментира в предаването Денят On Air с водещ Милена Милотинова политологът Анастас Стефанов. Той не изключи и възможността да се появи нов политически субект в управлението след вота наесен.

Политологът коментира още, че докато при идването на власт на втория кабинет на Борисов управлението е било по-скоро „извиване на ръце”, в края на месец юли с гласуването на знакови законодателни решения премиерът и партията му са върнали позициите си. Според Стефанов „ГЕРБ ще препотвърди своя силен резултат и по места, и в национален мащаб”, което ще потвърди позицията на Борисов, че „винаги може да подаде оставка и да се яви на нови избори, които да спечели”.

Политологът посочи, че ако в следващите два месеца- до местния вот на 25 октомври , „няма търкания в парламента и в рамките на изпълнителната власт” можем да станем свидетели на общо представяне на резултатите на ГЕРБ и Реформаторския блок или „ГЕРБ и РБ имат толкова и толкова места и общински съветници”. По думите му обаче ГЕРБ ще иска да се представи и като победител и съответно да изтъкне преднината в резултатите.

Стефанов изтъка още, че „когато се зададат изборите, ще се зададе и политическата зима” за управляващите. – „Когато си говорим за реформи и след една година  няма икономически резултати, ще се поиска сметката”, смята политологът и не изключи да бъде поискано  преразглеждане на министерските места и то в тежките ресорси, „а те са в РБ”.

По думите на експерта сериозният проблем при Реформаторския блок на предстоящите избори ще има заради преференциите в общинските листи. Според него не е изключено дори да има „разцепление на РБ” заради  резултатите от преференциалния вот.

На въпрос на водещата Милена Милотинова за амбициите на ГЕРБ да спечели традиционни за БСП общини в Северозападна България Стефанов коментира, че партията на Борисов в последните години се е утвърдила като „ една стройна политическа формация”. – „През последните години ГЕРБ отне доста бастиони на БСП”, коментира той и допълни, че в Северозападна България партията на Борисов има реални шансове, тъй като там редица общини не се славят със стабилно местно управление, каквото има ГЕРБ в градове като Бургас, Стара Загора и София, например.