Задържани са всички свързани със смъртта на 71 мъртви мигранти в Австрия

Правораздавателната система е неадекватна на извършените престъпления, коментира Бъчварова

01.09.2015 | 10:09 Редактор: Ирина Георгиева
Задържани са всички свързани със смъртта на 71 мъртви мигранти в Австрия

Всички свързани със случая с 71 мъртви мигранти са задържани. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV. По думите й "става въпрос за интернационална форма на престъпност".

"Българите са задържани, имаме информация за тях и активно участваме в самия процес на изясняване на обстоятелствата." - допълни още Бъчварова.

"Нямам повод да кажа, че има някакъв проблем. Това е международно престъпление. Тази група е действала на територията на Австрия и Унгария, което е много показателно за начина, по който организираната престъпност се включва в тези процеси и търси тези възможности, които и позволяват най-бързо и най-много пари да спечели от тези дейности. Става въпрос за интернационална форма на престъпност." - отбеляза Бъчварова.

При толкова глобално явление се включва основната част от престъпния контингент в България - той дава възможност за натрупване на бързи печалби, добави вътрешният министър.

Българските трафиканти остават в ареста за един месец

Основният поток от нелегални мигранти в момента е през зелената граница с Турция, посочи Бъчварова.

"Mного внимателно следим границата с Македония, Сърбия и Гърция. В Гърция са най-големите преминаващи маси. Всеки ден има между 1000 и 3000 души, които пристигат. Техният маршрут в момента не минава през България, но нищо не изключва тази възможност." - посочи министър Бъчварова.

Мерки се взимат предварително, подчерта вътрешният министър.

"На 31 август взехме решение да разкрием допълнителни центрове за регистрация на бежанците. Нашето задължение в тази ситуация е да регистрираме всички, които преминават българската граница." - уточни министър Бъчварова.

Целта на оградата по границата е да се канализират нелегалните мигранти към граничните пунктове, за да се премине към регистрация. 

                Правораздавателната система

Още по темата

Правораздавателната система е неадекватна на извършените престъпления, коментира Бъчварова, по повод ситуацията с международните присъди за автокрадеца Ярослав Димитров-Яро.

"Ярослав Димитров е казус не само на МВР, трябва да се намери и законодателно решение, да се произнесе съдебната власт." - допълни още Бъчварова. 

Гривните за домашен арест трябва да бъдат тествани, да бъдат законодателно уредени и тогава да бъдат прилагани, подчерта вътрешният министър.

Състоянието на правораздавателната система си личи и оттова, което се случва с убиецът на студентката от Велико Търново - също тежък рецидивист, който не е бил в затвора, а трябвало да бъде там.

"Полицията не винаги може да се справи, не искам да се оправдавам." - коментира още вътрешният министър, по повод това, че извършителят на тежкото убийство на АМ "Струма" Емил Чачев-Ембака все още не е заловен.

Скоро ще има решение на случая с убийството на АМ Струма, увери Бъчварова

Орландовци и Гърмен

Още по темата

Важно е партньорството с местната власт, подчерта вътрешният министър. Тя съобщи, че през почивните дни отново се е разразило напрежение в "Орландовци", където двама униформени са нападнати от хора.

"Гърмен беше инцидент, МВР се намеси, успяхме да го ограничим. Там показахме, че държавата има ресурс да се справи с тази ситуация." - коментира още министърът на вътрешните работи ситуацията в ромския квартал в Гърмен. 

/Снимка: Архив/


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма