Uber предоставя най-евтините и качествени услуги в София, показва проучване

Най-голяма загриженост предизвиква пушенето в някои таксита

31.08.2015 | 17:32 Редактор: Ирина Георгиева
Uber предоставя най-евтините и качествени услуги в София, показва проучване

Платформата за споделено пътуване Uber предоставя най-евтините и качествени услуги в София. Това показват резултатите от проучване на Асоциация "Активни потребители", проведено през август.

Проучването на асоциацията е направено с помощта на тайни клиенти на петте най-големи таксиметрови компании, обслужващи София (О Кей Супертранс, Такси-C-Експрес, За Едно Евро, Yellow Taxi 333, Радио СВ Такси) и Uber.

Най-голяма загриженост предизвиква пушенето в някои таксита. Регистрирани са 8 от 60 пътувания, при които шофьорите са пушили, а в други 7 случая в автомобила се е усещало миризма от цигари.

Чистота на такситата е вторият показател, който разочарова тайните клиенти. Голяма част от проверените таксита обаче не са били добре поддържани и са били твърде износени, за да поддържат адекватна чистота.

Третият важен извод от проучването показва, че все още издаването на документ за пътуването не се е превърнало в устойчива практика, посочват от Асоциацията.

Феноменът Uber

Най-високи резултати в проучването постига платформата за споделено пътуване, отчитат от Асоциацията. Според нея високите оценки се дължат на системата за обратна връзка с клиентите. Всеки ползвател на тази услуга има възможността да оцени всяко едно пътуване, което несъмнено стимулира водачите да се представят добре. Именно това липсва изначално в българския бизнес.

Съществен недостатък на Uber се оказа присъединяването към услугата, смятат от Асоциацията. За разлика от класическото такси, което потребителят може да спре на улицата или да повика по телефона, платформата за споделено пътуване може да се използва само след инсталиране на софтуер и регистриране в системата. Оказа се обаче, че за да инсталирате нужното приложение на телефона си, ще ви трябва доста свободно място.

Другото неизбежно условие за ползване на тази услуга е наличието на банкова карта.