Планинските спасители: Бъдете отговорни и внимателни в планината

Съветват да се прави планинска застраховка

29.08.2015 | 17:58 Редактор: Васил Детелинов
Планинските спасители: Бъдете отговорни и внимателни в планината

През седмицата 21-годишен мъж беше открит мъртъв в планината след 4-дневно издирване, в което се включи цяло село. Издирвателните акции в планините през лятото са едни от най–сложните, обясняват спасителите. Причината е в гъстата растителност и променливото време.

Няколко са и основните стъпки, които трябва да знае всеки турист решил да си почине на чист въздух високо в планината. Една от тях е да се направи планинска застраховка. Тя пък става все по –желана от туристите.

Привидно безопасното лято е сезонът, в който планинарите получават най-много сигнали за изгубени. Причината е, че повечето туристи се качват в планината, като пренебрегват предварителната подготовка.

Затова от Планинската спасителна служба съветват преди да тръгнем да покоряваме върховете да проучим какъв е маршрутът, какво ще е времето и дали имаме сили да издържим прехода в планината.

Но понякога и най-подготвените за планината могат да се изгубят. Ангелина по професия е художник, но повече от 20 години покоряването на планинските върхове й е хоби. С приятелите й веднъж обаче се изгубили заради гъста мъгла. 

От планинската спасителна служба казват, че с пускането на спешния телефон, хората смятат, че като звъннат на 112, проблемът им може да бъде решен. Спасителната акция обаче струва скъпо. Според закона тя се заплаща от потърсилия помощ. В много от случаите обаче спасените отказват да платят и операцията остава за сметка на планинската служба. За това съветът е да се прави планинска застраховка. Седмичната излиза между 5 и 25 лева и ще ви спести главоболия. 

Тъй като често екскурзиите в планината се предприемат в последния момент от застрахователната компания дори са разработили възможност за застраховане през телефона.

Репортаж на Васил Детелинов и Момчил Цонев.