Ил. Йотова призова да бъде свикан КСНС при президента заради бежанската криза

Нужно е да се създаде координиран подход на държавите членки в ЕС за справяне с мигрантите

29.08.2015 | 12:37 Редактор: Ирина Георгиева
Ил. Йотова призова да бъде свикан КСНС при президента заради бежанската криза

Нужно е да се създаде координиран подход на държавите членки в ЕС за справяне с бежанската криза. Това коментира евродепутатът Илияна Йотова за "Хоризонт", предаде БНР. Според нея издигането на стени по границата не е ефикасен метод за справяне с мигрантите и ако не се погледне на проблема глобално, а само на ниво отделна страна или външна граница, няма да може да се предложи дълготрайно решение за Европа.

"След този огромен натиск на гръцко-македонската граница, струва ми се, че една част от бежанците ще потърсят възможност за преминаване към Европа и през българската граница. От комюникето на агенцията за бежанците и Гранична полиция се вижда, че в последните дни много се е засилил трафика през Резово. Това да първите симптоми. След приключването на ваканцията на българския парламент и институции, спешно трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност при президента." - призова Йотова.

Бежанската криза надхвърля границата на националната сигурност и се прехвърля в полето на европейския континент, категорична е евродепутатът.

"България трябва да се покаже на висота, която може да гарантира в максимална степен тази сигурност. През септември трябва да бъде свикана среща на върха, за да се направи втори категоричен опит държавите членки в ЕС да проявят солидарност и да поемат своя дял от справянето с бежанския проблем. Темата за бежанската вълна ще бъде включена като извънредна тема в на първата сесия в Страсбург. Имиграцията ще бъде проблем номер едно на следващите години и десетилетия." - поясни Йотова, цитирано от БНР.

/Снимка: Архив/