Средният успех от 7 клас ще бъде балообразуващ при кандидатстване в гимназиите

Учебната 2015/2015г. ще бъде посветена на реформите

28.08.2015 | 11:56 Редактор: Ирина Георгиева
Средният успех от 7 клас ще бъде балообразуващ при кандидатстване в гимназиите

Новата учебна година ще бъде посветена на реформите, заяви просветният министър проф. Тодор Танев.

Промените засягат Наредба 4, която се отнася за документацията, както и Наредба 11, касаеща приема на учениците след седми клас в държавните и общински училища,съобщи БНР. В бала за гимназиите ще влиза и оценката от завършен 7 клас – общият среден успех. 

"Промяната, която сме предложили, се стреми да равнопостави учениците, учителите, учебните ни предмети с елемента, в който в балообразуването на учениците за приема след седми клас, като една шеста част от бала извежда общия среден успех от удостоверението за завършен седми клас." - уточни заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Всеки един предмет има своята сила и своето значение в развитието на общото знание, подчерта Кастрева. Според нея всеки предмет има принос за личностното развитие на детето.

"До този момент училището определяше пак от удостоверението за седми клас два балообразуващи предмета, в този случай училището ще определя един балообразуващ предмет, а другият ще бъде общият среден успех от удостоверението за завършен седми клас." - поясни Кастрева.

Междувременно на 28 август в 7.00 часа журналистът от вестник „АзБуки“ Стоян Стоянов изтегли Вариант II за втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета.

Изпитът е с продължителност 4 часа, а за зрелостници със специални образователни потребности – 6 часа.