Министър Ненчев: Няма да оттеглям военни от границата, а ще ги увеличавам

Министърът е обезпокоен от бежанската вълна

28.08.2015 | 10:56 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Ненчев: Няма да оттеглям военни от границата, а ще ги увеличавам

Не само, че няма да намалявам и да оттегля българските военнослужещи по граничните райони, а точно обратното обмислям сериозно дали да увелича тяхното присъствие там, където е необходимо. Това категорично заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред bTV. 

"И ще останат там, защото аз, Министерство на отбраната, Вътрешно министерство сме обезпокоени от това, което се случва - говорим за бежански потоци, които след Втората Световна война не се е случвало подобно нещо." - обясни министър Ненчев.

Министър Ненчев отбеляза, че на 2 и 3 септември ще се проведе неформална среща на министрите на отбраната в НАТО и ЕС, където ще постави и въпросът за бежанците. Според него без европейско решение на проблема не бихме се справили.

"Ще е чудесно България да е инициатор за свикването на една конференция и да поиска от ЕС и НАТО спешни мерки за справяне с този проблем, без нашите партньори не бихме могли да се справим." - каза още Николай Ненчев.

По границата ни със Сърбия няма много военни - около 20 души, съобщи министър Ненчев. Той подчерта, че има готовност да се увеличи тази бройка.

"Малко са. Разполагаме ги по и около граничните пунктове с МВР, по конкретно с гранична полиция. Бихме искали да огледаме и да се запознаем по-внимателно с терена, за да отреагираме при всеки конкретен случай." - заяви министър Ненчев.

Военните на границата ни са инструктирани да се отнасят изключително внимателно с бежанците, заяви министърът на отбраната, по повод това, че сред нелегалните мигранти има жени и деца. 

"Когато говоря за това нямам предвид само бежанците и тези, които бягат поради определени обстоятелства, а и ИД и други терористични организации. Те имат навика да се възползват от всички случаи, когато там са концентрирани големи групи от хора, които масово се опитват да преминат през дадена граница." - допълни министърът.

"Ние имаме съмнения, че сред тях има представители на различни радикални групировки, които биха могли дори да извършат терористичен акт. Не можем да стоим на страна и трябва да вземем мерки." - допълни министър Ненчев.

По повод заловените на ГКПП Гюешево на 27 август военният министър каза, че е запознат със случая. 

"Изглежда са опасни, това засилва страховете ми и ме кара да съм изключително внимателен." - допълни още той.

Военни по границата с Турция има от началото на тази година, там осъществяваме само логистична подкрепа, коментира министър Ненчев.