Щедър хладилник дарява безплатна храна на нуждаещи се

Инициативата тръгва от кв. Иван Вазов

27.08.2015 | 13:02 Редактор: Пролетина Съботинова
Щедър хладилник дарява безплатна храна на нуждаещи се

В опит поне частично да облекчи ежедневието на нуждаещите се, „щедър хладилник“ дарява безплатна храна. В центъра на София вече има такъв и всеки може да остави непотребна, но все още годна за консумация храна, която да достигне до пенсионери, бездомни и бедни, които се нуждаят от нея. Хладилникът е достъпен 24 часа в денонощието и е част от инициативата „Ако си дал“, вдъхновена от песента на Емил Димитров.

По данни на Българската хранителна банка над 670 000 тона храна годишно отиват на боклука в България. В същото време над 500 000 души в България живеят на улицата, а само в София броят им е над 100 хил.

В това вярва и Стефан. Български предприемач, по-известен с един от най-големите банкови обири в страната -  през 1997 г. успява да открадне 181 млн. лв., но след това ги връща. Сега Стефан има бистро, произвежда ядки, но преди всичко дарява надежда на изпадналите в нужда. Всяка вечер пред заведението си раздава на бездомни хора останала от обедното меню храна. В средата на август е поставил и хладилник, където всеки, който желае, може да остави храна, а всеки в нужда - да я вземе.

"Доста често оставяме храна в хладилника, която сме купили и когато се върнем от командировка, от почивка или просто от уикенда и я изхвърляме. Идеята е да не оставяме храната да се развали, а да я оставим на някой, който има нужда от нея" , разказва създателя на благотворителната инициатива, Стефан Чолаков.

Стефан е категоричен, че подобни хладилни витрини, като тази в квартал Иван Вазов, скоро ще има и в други райони на столицата. Освен на дарители, предприемачът разчита и на големите супермаркети, с които вече се е договорил да изхвърлят храната, без да я унищожават.

Четете още: Пътят на храната - как да пазаруваме и да се храним отговорно.

Подробности в репортажа на Пролетина Съботинова.